Världens äldsta hund är död

Stock.adobe.com

Världens äldsta hund är död

Den portugisiska herdehunden Bobi blev 31 år och 165 dagar. I februari utsågs han till världens äldsta hund av Guinness rekordbok.

Bobi bodde hela sitt liv med familjen Costa i byn Conqueiros, nära Portugals västkust. Han och hans tre syskon föddes i ett uthus och Leonel Costa, som då var åtta år gammal, berättar att hans föräldrar hade för många djur och var tvungna att avliva valparna, men att Bobi kom undan.

Leonel och hans bröder höll Bobi hemlig för sina föräldrar tills han till slut upptäcktes och blev en del av familjen. Bortsett från en händelse 2018, när Bobi fick läggas in på sjukhus efter att plötsligt ha kollapsat på grund av andningssvårigheter, levde han ett relativt problemfritt liv.

Hemligheten bakom hans långa liv är enligt Leonel den ”lugna, fridfulla miljö” Bobi levde i. Innan han gick bort hade han dock problem med att gå och försämrad syn.

Den portugisiska regeringens databas för husdjur, som hanteras av National Union of Veterinarians, är bevis för att Bobis ålder stämmer. Även Bobis mamma blev ovanligt gammal med sina 18 år och en annan av familjens hundar blev 22 år.

Innan Bobi höll en australian cattledog, Bluey, titeln som världens äldsta hund. Han dog 1939, vid en ålder av 29 år och fem månader. Vem Bobis efterträdare till titeln världens äldsta levande hund är har ännu inte avslöjats.

(Källa: BBC)

Bildtext: Bilden visar en rafeiro do alentejo som även kallas portugisisk herdehund.