Var tionde hund lämnas ensam hemma

Bild: Adobe annaav

Var tionde hund lämnas ensam hemma

Nu har de flesta återgått till sin arbetsplats efter pandemin. En följd är att många hundar blir lämnade ensamma hemma en längre period. AniCuras chefsveterinär ger råd om hunden behöver vara ensam i hemmet.

När man har bestämt sig för att skaffa hund är det viktigt att veta hur man ska ta hand den under arbetstid. Många har nu återgått till sina arbetsplatser efter pandemin vilket innebär att fler hundar kan behöva lämnas ensamma. Enligt en undersökning från YouGov uppger var tionde hundägare att deras hund är ensam hemma under arbetsdagen.

– Hunden är ett utpräglat flockdjur och behöver träffa både människor och andra djur för att må bra. Det är också viktigt att hunden aktiveras varje dag och får tillräckligt med motion, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.

Enligt svensk lag får man inte lämna sin hund utan tillsyn för länge. Enligt Jordbruksverket allmänna råd ska hunden rastas minst var sjätte timme under dagtid. Till skillnad från människan kan hunden inte känna sig trygg i att veta att husse eller matte kommer senare.

– Om man behöver lämna sin hund ensam hemma är det viktigt att vänja den gradvis. Hundar är egna individer och en del lär sig snabbt att vara ensamma hemma utan problem. Andra kan känna obehag av att vara ensamma i bara några minuter, säger Sandra Douglas.

 

5 tips – om du måste lämna hunden ensam hemma

Börja ensamträna hunden tidigt 

Ju tidigare man börjar vänja hunden vid att vara själv desto bättre.

Skapa en trygg plats

Det är jätteviktigt att hunden känner sig trygg i hemmet när den ska bli lämnad ensam. Se till att hundbädden och favoritleksakerna är framme och nära till tass.

Ta en lång promenad innan

Ta en lång promenad innan den ska vara själv och se gärna till att ni har tid för lite lek och träning.

Köp en kamera

Ta hjälp av en kamera för att hålla koll på hunden när du inte är hemma. Det finns till och med varianter där du kan prata med hunden direkt genom telefonen.

Kärlek

Se till att ge hunden extra mycket kärlek när du kommit hem.