Var beredd vid en kris

Bild: Adobe Thomas Henriksson

Var beredd vid en kris

Svenska Blå Stjärnan har tagit fram ett digert material – med både checklistor och kortfilmer – om hur man hjälper sina djur att klara av omfattande elavbrott, extremväder och andra allvarliga samhällsstörningar.

Rysslands invasion av Ukraina har skakat en hel värld. I Sverige länsas butikshyllor på stormkök, vattendunkar och batteriradioapparater för att vi bättre ska kunna hantera följderna av sådant som längre elavbrott och vattenbrist. En stor del av svenskarna är djurägare och krisberedskap för djur är något som diskuterats allt mer de senaste veckorna, både i media och bland gemene man.

Djurägare ansvarar för att deras djur mår bra till vardags, men också vid kris eller krig. Därför har den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan tagit fram checklistor och kortfilmer för hur man förbereder sig för, och klarar av, en kris. Med hjälp av dem kan djurägare till exempel planera för att sådant som värmeförsörjning, hygien, vatten, mat, foder och informationstillgång fungerar vid en samhällsstörning.

– Det viktigt att den som har djur har tänkt igenom ordentligt hur man bäst tar hand om sina djur om en kris inträffar. För den som har förberett för att en kris kan uppstå i samhället blir allt så mycket enklare om det verkligen händer något, säger Kristin af Malmborg, generalsekreterare för Svenska Blå Stjärnan.

Det är viktigt att tänka på vilka behov ditt eller dina djur har om vardagen vänds upp och ner. Lär dig därför så mycket som möjligt om just ditt djurslag och vad som är det viktigaste för just ditt djur.

Du hittar checklistorna på svenskablastjarnan.se/klara-krisen/checklistor.

Kortfilmerna om krisberedskap finns på Svenska Blå Stjärnans Youtube-kanal.

Krislåda med stormkök.