Var beredd inför sommaren

Bild: Adobe Jens Ottoson

Var beredd inför sommaren

Arken Zoos undersökning Husdjursbarometern visar att sommaren är den tid då flest husdjursägare är som mest oroliga att något ska hända de älskade familjemedlemmarna.

Husdjursbarometern, som utförs årligen av YouGov på uppdrag av Arken Zoo, tar tempen på det svenska husdjursägandet. Senaste upplagan visar att sommaren faktiskt är den årstid då husdjursägare är som allra mest oroliga att något ska hända husdjuren (57 procent).

–  Sett till de många faror som lurar för husdjur på sommaren är det inte helt oväntat att man känner sig lite extra orolig under den här tiden på året. Vi rekommenderar alltid djurägare att vara pålästa, uppmärksamma och förberedda. Det kan vara allt från att se till att husdjuren är nedkylda heta dagar till att ha första hjälpen-kit hemma. Då kan vi fokusera på en rolig och säker sommar tillsammans, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Främst vill man bara vara och njuta av tiden tillsammans (67 procent), följt av att resa runt i landet, ta långa promenader och att vandra. Trots att säkerhetstänkandet har blivit bättre när det gäller transport svarar fortfarande 6 procent av de tillfrågade att husdjuret sitter löst i bakluckan och 5 procent att de sitter löst i baksätet.

– Det är glädjande att många vill åka på äventyr med sina husdjur, men här är det extra viktigt att tänka på säkerheten. Det är under inga omständigheter acceptabelt att låta husdjur transporteras löst i bilen. Använd därför säkerhetslösningar som transportburar, säkerhetssele och liknande i bilen, säger Sarah Frelin Ekvall.

Hela 30 procent uppger att de kommer att simma tillsammans med sina husdjur men så få som 19 procent säger att deras husdjur alltid eller oftast har flytväst på sig när man är ute på sjön tillsammans. Det är viktigt att alltid använda flytväst om man befinner sig på en båt och helst också i närheten av eller på en brygga.

Runt 34 procent av de tillfrågade uppger också att det är svårt att hålla djuret nedkylt om det är varmt ute.

– En tumregel på sommaren är att om du är varm, så är ditt husdjur också varmt. Du kan till exempel klappa stora som små husdjur med en fuktig handduk eller sänka ned tassarna i en balja med svalt vatten för att undvika värmeslag. Det kan även vara en bra idé att köpa vattenfontän, kylmatta eller liknande, säger Sarah Frelin Ekvall.

För att upptäcka fästingar, som ofta letar sig in i husdjurens päls, är det viktigt att vara uppmärksam och gå igenom husdjurets päls ofta och noga, gärna dagligen. Det är det mest effektiva sättet att förebygga fästingangrepp. Om fästingen har bitit sig fast använd inte pincett eller fingrar, då finns risken att du inte får med hela kroppen, använd i stället fästingplockare

Husdjursbarometern 2022 har genomförts i Sverige, Norge och Finland av YouGov på uppdrag av Arken Zoo. Totalt tillfrågades 1 008 husdjursägare i Sverige, 1 020 i Norge och 

1 008 i Finland under perioden 21 februari – 2 mars 2022.