Vanliga skador hos valpar

Adobe byrdyak

Vanliga skador hos valpar

Valptiden är på många sätt en omtumlande tid och alla som någon gång haft valp vet att de är experter på att försätta sig i besvärliga situationer.

Många valpar gillar till exempel att smaska i sig diverse saker de hittar på marken vilket kan leda till kräkning, diarré och i värsta fall operation. Här listar vi de vanligaste skadorna och sjukdomarna, hämtad från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik, som drabbar hundvalpar.

5 vanliga skador

Hälta är den vanligaste skadan som valpar råkar ut för, vilket även är vanligt bland vuxna hundar. Frakturer, stukningar och sårskador är några exempel på sådant som kan göra hunden halt.

Kräkning och diarré Att valpar kräks eller får diarré kan ha många olika orsaker. Den kan ha ätit eller svalt något olämpligt eller förgiftats av till exempel mat, läkemedel, alger eller växter. Andra orsaker kan vara magkatarr, parasiter, foderbyte, stress, allergi, virus eller bakterier.

Klåda och eksem Allergi, parasiter och hudinfektioner är några anledningar till att klåda och eksem uppstår hos hundar. Vanliga symtom är att hunden kliar och slickar sig, ibland så mycket att det uppstår sår.

Persisterande mjölktänder En del valpar tappar inte alla sina mjölktänder som de ska, utan den permanenta tanden växer i stället upp bredvid mjölktanden. Mjölktänder som sitter kvar, trots att den permanenta tanden kommer upp, behöver ofta dras ut eftersom den kvarsittande mjölktanden kan orsaka problem med bettet. I de flesta fall har valpen tappat alla sina mjölktänder vid sex månaders ålder. Det är vanligt att den permanenta tanden börjar synas innan mjölktanden lossnat, speciellt gällande hörntänderna. Oftast lossnar sedan mjölktanden efter några dagar.

Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats och orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Om hela klon slits bort orsakar det ofta blödning och smärta. Andra tecken är akut hälta och förvridna eller spruckna klor.

(Källa: Sveland Djurförsäkringar)