Välskötta hundar lever längre

Foto: Otsphoto / Adobe Stock

Välskötta hundar lever längre

En vältränad hund som får bra foder och inte är överviktig lever flera år längre än genomsnittet. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med brittiska och schweiziska kolleger. Forskarna konstaterat att bibehållen muskelmassa i kombination med en låg ökning av fettmassa med ökad ålder är relaterat till ett långt friskt liv hos labradorer.

Den genomsnittliga livslängden hos labrador retriever är ungefär 12 år. I studien har man jämfört en grupp om 39 labradorer med tre kontrollgrupper från tidigare studier av samma ras. Studien påbörjades 2004 och avslutades i september 2015 då den sista hunden i gruppen uppnådde den aktningsvärda åldern 17,9 år.

Hundarna i studien utfodrades med bra foder och hölls i lagom hull och de fick relevant vård, omvårdnad och skötsel. Dessa hundar levde längre än hundarna i kontrollgrupperna. Nästan 90 procent uppnådde 12 års ålder, jämfört med 30 procent av hundarna i kontrollgrupperna. Dessutom blev 28 procent av dem mer än 15,6 år gamla, vilket bedöms som mycket långlivat.