Valpboom ger brist på tullhundar

Foto: Adobe Viacheslav Iakobchuk

Valpboom ger brist på tullhundar

Tullverket har svårt att hitta nya sökhundar. En anledning är att efterfrågan på hundar har ökat bland privatpersoner, både i Sverige och andra länder som England och Norge.

Tullverket har använt sökhundar i över 50 år för att hitta narkotika och varje år går mellan 5–10 hundar i pension. Normalt sett brukar det inte vara något problem att hitta nya hundar som lever upp till kraven att bland annat vara helt friska, inte ha högre mankhöjd än 65 centimeter och felfria höfter och armbågar.

Men i år ser det annorlunda ut skriver Dagens Nyheter. Hittills saknas tre hundar inför hösten och om Tullverket inte lyckas fylla hundkvoten kan det leda till att det inte går att hålla samma nivå på tullkontrollerna.

Jörgen Thynell, nationell hundsamordnare vid Tullverket, säger till tidningen att suget efter hundar under pandemin har krympt utbudet när det gäller att hitta tjänstehundar. Det gäller även för Tullverkets leverantörer i England och Norge som har samma problem i sina länder. För att lösa problemet annonserar tullen på sin hemsida och i sociala medier. De kontaktar även tidigare leverantörer och personer som har tillgång till hundar, som jägare. Förra året deltog Tullverkets hundar i 17 800 uppdrag.