Tonårstrotsiga hundar nonchar sina ägare

Foto: Adobe Pixel-Shot

Tonårstrotsiga hundar nonchar sina ägare

Tonårstrotsiga hundar nonchar sina ägare. Man brukar ju prata om slyngelåren när det gäller hundar och nu visar en brittisk studie att tonårstrots inte är unikt för människor utan gäller i lika hög grad för hundar. Det visar sig ofta genom tjurigt humör, en vägran att lyda och att totalt ignorera vad du vill.

I studien deltog 69 hundar. Forskarna undersökte hur bra hundarna var på att lyda kommandot ”sitt” både vid fem och åtta månaders ålder. Det visade sig att hundarna i ”tonåren” var sämre på att lyda. Men det gällde bara när hundens ägare gav kommandot. Precis som en tonåring kan visa upp sitt allra bästa jag borta lydde hundarna en främling som gav kommandot ännu bättre än de gjorde vid fem månaders ålder.

En större enkätundersökning bland ägare och tränare till nästan 300 hundar gav liknande resultat. När ägarna upplevde att den tonåriga hunden var svårtränad upplevde tränarna det motsatta. Men som tur var går tonårstrotset över och allt du hinner lära din valp innan ”tonåren” är en bra investering som du senare får tillbaka.

(Källa: Sveriges Radio, Vetenskapsradion)