Tips för lyckad digital veterinärrådsgivning

Bild: Adobe beavera

Tips för lyckad digital veterinärrådsgivning

Allt fler djurägare kontaktar en digital veterinärrådgivning om djuret blir sjukt eller skadat istället för att åka direkt till veterinärkliniken. Här bjuder veterinär Nina Kjellerstedt på några handfasta tips för ett lyckat videosamtal.

Nina Kjellerstedt, veterinär och veterinärmedicinskt ansvarig på Agria Vårdguide, menar att det inte är helt enkelt att visa sin hund via en mobilskärm samtidigt som man pratar och berättar vad som har hänt.

En viktig förutsättning är just att hunden är med i bild vid samtalet. Ibland händer det att djurägare ringer från bilen och kan därför inte kan nyttja de tekniska möjligheter som appen erbjuder. Nina berättar också om fall där hela familjen har samlats i soffan när veterinären kopplar upp samtalet, men djuret är inte i närheten.

– Tänk på att ha med hunden när samtalet påbörjas. Det är jätteviktigt för att veterinären ska kunna göra en bra bedömning, säger Nina.

Ninas bästa tips:

  • Var helst två personer som hjälps åt.
  • Lyft gärna upp djuret på ett bord, men tänk på att ha ett halkfritt underlag.
  • Se till att djuret syns väl och att det är tillräckligt ljust i rummet.
  • En större hund kan med fördel visas på golvet bara den inte springer iväg.
  • Ha gärna ett koppel till hands så du kan visa din hund i rörelse.
  • När samtalet börjar bör en person visa djuret och prata med veterinären medan den andra håller i telefonen och filmar.