Testa dogparkour i sommar

Foto: Adobe Stock

Testa dogparkour i sommar

Många känner säkert till parkour som går ut på att smidigt och kontrollerat röra sig i olika miljöer där hindren består av allt från stolpar, bänken och räcken till murar och staket. Dogparkour är helt enkelt balansträning för din hund som går ut på att låta hunden hoppa upp på, balansera, hoppa över, krypa under och igenom olika hinder i omgivningen. På så sätt lär sig hunden att styra sin kropp på ett kontrollerat sätt. Det gör också att hundens självförtroende ökar även i andra situationer.

Här kommer några tips på hur du kan börja träna:

  • Börja alltid med låga och breda hinder som till exempel en sten. Börja med att låta hunden sätta framtassarna mot stenen och belöna massor. Peppa den sedan att kliva upp på stenen med alla fyra tassar. Stöd hela tiden hunden med din egen kropp så att den vet att du finns där om den skulle tappa balansen.
  • Titta på omgivningen med nya ögon. Lär hunden att sätta framtassarna mot väggar, breda träd och andra föremål. Försvåra genom att välja svårare hinder som lyktstolpar. Låt hunden hoppa upp på stenar, parkbänkar och murar. Om hindret är högre än hundens mankhöjd sliter det på lederna vid nedhopp så lyft därför alltid ner hunden om hindret är för högt.
  • Hala underlag som sandlådor och elskåp kräver erfarenhet och kroppskontroll och passar inte alla hundar. Vill du träna på hala underlag ha alltid med en person till som kan ta emot hunden tills den har lärt sig att parera och bedöma avstånd ordentligt.
  • Använd dig av positiv förstärkning, belöna när hunden gör rätt och prova igen eller gå vidare om det blir fel.
  • Använd alltid sele på din hund när ni tränar parkour eftersom det hjälper dig att ta emot och stödja hunden. Halsband av alla sorter gör att hunden kan utsättas för ofrivilliga ryck om den tappar balansen och kan orsaka stora skador. Låt aldrig kopplet släpa efter hunden eftersom det kan fastna och utsätta hunden för ryck och skador.

Läs mer om dogparkour här.