Test - nyttigaste hundmaten

Stock.adobe.com

Test – nyttigaste hundmaten

Testfakta har på uppdrag av Hem & Hyra analyserat näringsinnehållet i åtta olika torrfoder för seniora hundar, eller hundar äldre än sju år.

Resultaten från analysen av näringsinnehållet i åtta olika torrfoder har värderats utifrån riktlinjer och rekommendationer av hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.

Vad skiljer då dyrare produkter från billigare? Den största skillnaden är att lågprisfodren ofta har en större andel kolhydrater och en mindre andel fett. Något som inte behöver vara ett problem så länge näringsinnehållet är bra.

– Däremot kan det spela roll för smaken. Hundar brukar föredra foder med högre fetthalt och färre kolhydrater, ­säger Øystein Ahlstrøm till tidningen Hem & Hyra.

Flera foder saknar fettsyror

Resultaten visar också att proteinhalten varierar mellan 31 och 20 procent och fetthalten mellan 9 och 14 procent. Men en bra energifördelning mellan protein, fett och kolhydrater innebär inte med automatik att näringsinnehållet är bra. Flera av de billigare fodren i analysen saknar fettsyrorna DHA och EPA som fyller viktiga funktioner för bland annat hjärnans utveckling och inlärningsförmågan.

Vad gäller halten vitaminer och mineraler ligger nästan alla foder i undersökningen över rekommendationerna. Alla foder har också en bra nivå av selen, en antioxidant som bland annat reducerar risken för cancer.

Läs mer och se resultatet av undersökningen här.