Ta med hunden på krogen

Stock.adobe.com

Ta med hunden på krogen

I dag är alltfler krogar öppna för att ta emot även fyrbenta gäster. Antalet restauranger, kaféer, barer och hotell/boenden som välkomnar hundar har ökat med 180 procent sedan 2019.

Antalet restauranger, kaféer, barer och hotell/boenden som välkomnar hundar har ökat de senaste åren. Ofta står det på hemsidan om hundar är välkomna. Tips på ställen som gärna ser hundar som gäster haglar in, enligt tamedhunden.se som har sett att antalet sökbara serveringslokaler har ökat med 180 procent sedan sommaren 2019.

Fram till 2017 var det av hygieniska skäl förbjudet att ta med sig hundar på restaurang. I dag är det upp till ägaren att bestämma om hundar tillåts i lokalen eller inte. Lagen säger dock att hundar ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt att de inte orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

– Som i alla miljöer påverkas de allra flesta människor positivt av hundar i sin närhet, men som hundägare måste man respektera såväl de pälsallergiska som de hundrädda. Det gäller såklart alltid, men kanske extra mycket på en restaurang så att hunden inte påverkar upplevelsen negativt för andra gäster, säger Patrik Olsson, hundexpert på försäkringsbolaget Agria till Dagens Nyheter.

Restauranger som välkomnar hundar bör i sin tur tänka på att gäster som har pälsallergi mår bättre om lokalen har rena ytor som städas ofta och undvika stoppade möbler och textilier. Det kan också vara en lösning att ha en särskild ”hundhörna” så att alla känner sig bekväma.

Tips för ett bra krogbesök

  • Träna hunden på att vistas i den här typen av situationer och miljöer.
  • Respektera att alla inte tycker om hundar – se till att hunden har ett lugnt utrymme där den kan ligga och låt hunden vara på den platsen under besöket.
  • Rasta hunden ordentlig innan besöket så den inte är full av energi eller måste göra sina behov.
  • Många krogar ställer gärna fram en vattenskål. Det kan vara värt extra dricks.

(Källa: Agria)