Sydkorea kompenserar hunduppfödare

Stock.adobe.com

Sydkorea kompenserar hunduppfödare

Från och med 2027 blir det förbjudet att föda upp hundar för mänsklig konsumtion i Sydkorea. Nu är tanken att uppfödare ska få ersättning för att avveckla sina verksamheter. Ett beslut som möts av både kritik och oro.

Sydkorea har lagt fram en plan för att kompensera personer inom landets krympande hundköttsindustri innan ett formellt förbud träder i kraft 2027. Enligt den nya lagen, som röstades igenom i januari, kommer det att bli olagligt att slakta, föda upp eller sälja hundar för mänsklig konsumtion. Överträdelse av lagen kan leda till två till tre års fängelse.

Omkring 466 000 hundar föds varje år upp för att bli till mat i Sydkorea. Det finns mer än 1 500 hunduppfödningsfarmer och ungefär 200 hundslakterier i landet. Drygt 2 300 restauranger serverar fortfarande hundkött.

Jordbruksministeriet har meddelat att uppfödare som stänger sin verksamhet tidigt kan få mellan cirka 1 900 – 5 000 SEK kronor per hund. Restaurangägare och slaktare som drabbas kommer också att erbjudas ekonomiskt stöd och hjälp att byta yrke.

Enligt Park Beom-su, vice jordbruksminister, kommer det att spenderas cirka 100 miljarder won, drygt 760 miljoner kronor, till uppfödare, bönder och restauranger.

Planen möter dock motstånd från både bönder och djurrättsaktivister. Uppfödarna menar att kompensationen är otillräcklig och begärde ursprungligen cirka 16 700 kronor per hund. Aktivister uttrycker oro över att det föreslagna stödet kan leda till ökad uppfödning för att maximera kompensationen.

När den nya lagen träder kraft planerar regeringen att underlätta för de hundar som finns kvar på farmerna att bli adopterade eller flyttade till djurhem, istället för att avliva dem.