Sydkorea förbjuder hundkött

Stock.adobe.com

Sydkorea förbjuder hundkött

Nu blir det förbjudet att äta och sälja hundkött i Sydkorea. Lagen träder i kraft 2027 som ett resultat av stark kritik internationellt och flera djurrättskampanjer.

Att äta hundkött sågs under många århundraden som ett sätt att förbättra uthålligheten under den fuktiga koreanska sommaren. Nyligen genomförda undersökningar visar att många sydkoreaner vill ha ett förbud och att de allra flesta inte äter hundkött.

Ett skäl är att alltfler betraktar hunden som familjens husdjur. Ett annat den ökande kritiken mot hur hundarna slaktas. Lagförslaget gör slakt, uppfödning, handel och försäljning av hundkött för mänsklig konsumtion olagligt från och med 2027. Att bryta mot lagen kan ge upp till tre års fängelse eller höga böter.

Enligt Sydkoreas jordbruksministerium fanns det i april 2022 uppskattningsvis 1 100 gårdar för uppfödning av 570 000 hundar som skulle serveras på cirka 1 600 restauranger.
Hundköttsgryta, kallad ”boshintang”, anses vara en delikatess bland en del äldre sydkoreaner, men köttet är inte längre populärt bland ungdomar.

Bildtext: The National Assembly Proceeding Hall i Sydkorea