Sverige skickar räddningshundar till Turkiet

Stock.adobe.com

Sverige skickar hundekipage till Turkiet

Sverige har skickat ett specialutformat sök- och räddningsteam till Turkiet, efter en direkt förfrågan från turkiska myndigheter. Där ingår bland annat hundekipage.

Räddningsteamet, som nu är på plats i sydöstra Turkiet, består av fem personer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som leder insatsen och 40 personer från Försvarsmakten som bistår med tre sökteam, fyra hundekipage och två sjukvårdsteam.

– Vi skickar bland annat hundar som är tränade att med nosen som sensor hitta människor, och personal som är utbildade att söka efter och rädda individer i demolerade byggnader och farliga rasmassor, säger Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsledning

– Det här är en funktion som normalt sett inte finns på det här sättet i Sverige för att skicka iväg. Men Försvarsmakten har satt ihop den här styrkan med olika kompetenser för att bistå arbetet i Turkiet, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, till Sveriges Radio.

Sverige har sedan tidigare skickat personal, basläger och sammanlagt 37 miljoner kronor i katastrofstöd till Turkiet efter den massiva jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien.

Här kan du se en sökhund i arbete.