Magnussons Petfood

Magnussons Petfood

Svensk hundmatstradition med närproducerade råvaror

På Magnussons gårdsfabrik i Uppland tillverkas all hundmat av svenska ingredienser och enligt samma grundtanke som på 1950-talet. Genom att använda färskt kött och tillaga det i ugn blir smaken bättre och näringsinnehållet högre. Samtidigt slipper man onödiga tillsatser.

Ulla Magnusson älskade sina grand danois. För att de skulle må så bra som möjligt lärde hon sig allt om deras behov, matvanor och hur viktig kosten är för deras hälsa, fysik och prestation. Hon insåg att bra råvaror är A och O för en frisk benstomme, starka muskler och skinande päls. För att vara säker på att hennes hundar skulle få i sig allt de behövde började hon laga all hundmat själv hemma i köket.
– Farmor åkte till den lokala slaktaren i Uppsala och köpte styckdetaljer. Hon tillagade köttet med grönsaker och tillsatte vitaminer och mineraler, berättar Jonas Magnusson som idag driver Magnussons tillsammans med sin bror Kåre.

Produktionen är kvar på samma gård, mitt i det uppländska jordbrukslandskapet där familjen nu har lagat hundmat i flera generationer.
– Det roliga är att vi gör det på samma sätt idag, fortsätter Kåre. Varje morgon får vi leveranser av färskt kött från svenska slakterier och vi tillagar det med färska ägg och grönsaker samt kallpressad rapsolja som är rik på omega 3. Principen är den samma som på 1950-talet men istället för att göra tio kilo som hon gjorde gör vi tio ton varje dag.

Förutom att alla råvaror har svenskt ursprung och är så närproducerade som möjligt utmärker sig Magnussons hundmat genom att vara ugnsbakad. Det är en långsammare metod än den process som andra tillverkare använder.
– Vår tillagningsmetod i kombination med att vi använder färskt kött ger maten en bättre smak och gör att vi slipper tillsätta fett och smakförstärkare. Dessutom blir maten nyttigare, säger han.

Magnussons Petfood

Fördelar med svenska ingredienser:

  • Svenskt kött ger lägre utsläpp av växthusgaser än kött från andra delar av världen.
  • Den svenska djurskyddslagstiftningen är den mest omfattande i världen.
  • Sveriges djurbönder har lägst användning av antibiotika i EU.
  • Bättre spårbarhet. Vi kan se vilken gård köttet kommer ifrån.

Tack vare att Magnusson enbart använder svenska råvaror av livsmedelskvalitet har de fått ansluta sig till ursprungsmärkningen ”Från Sverige” som traditionellt sett bara återfinns på livsmedel för människor.