Superfoods för hunden

Stock.adobe.com

Superfoods för hunden

Visste du även hundar mår bra av att äta vissa grönsaker och frukter? Här tipsar vi om mat som är fylld med vitaminer och mineraler som hjälper hundar att leva ett hälsosammare liv.

Sötpotatis är en naturlig fiberkälla och full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är en av de bästa kostkällorna till vitamin A som främjar en hälsosam päls, ögon, nerver, hud och muskler hos hundar.

Vattenmelon är näringsrikt och innehåller antioxidanter, aminosyror, vitamin A, B och C, kalium och magnesium. Den består till största delen av vatten så det är ett bra sommargodis för svettiga hundar. Ta bort så mycket av skalet och kärnorna som du kan. Tänk på att för mycket melon kan ge magont.

Morötter är höga i fiber och innehåller betakaroten som stärker immunförsvaret och är bra för ögon, päls och hud. Kom ihåg att skära dem i lagom stora bitar innan du matar din hund.

Grönkål. Alla gröna bladgrönsaker är bra för hundar. Grönkål är full av fibrer, järn, kalium och kalcium som stödjer friska ben och ett friskt hjärta. Den innehåller också vitamin A, C och K.

Gurkmeja innehåller en ingrediens som kallas curcumin som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper som kan bidra till bättre ledrörlighet hos din hund.

Quinoa är en naturlig källa till fibrer, protein och essentiella aminosyror. Det innehåller även kalium, magnesium och vitaminerna B1 och E. Magnesium stöder hjärt- och nervsystemets funktioner, vitamin B1 är bra för ämnesomsättningen och hjärnan och vitamin E ger näring till päls och hud.

Pumpa. Precis som morötter är pumpor rika på betakaroten som hjälper immunförsvaret, och är bra för ögon, hud och päls. Den är också rik på antioxidanter, kalcium, järn och vitamin A, C och E.

Chiafrön är fulla av Omega-3, fibrer, protein, antioxidanter, järn, magnesium, kalcium och B-vitaminer. De stärker hundens immunförsvar, är bra för hud, päls och leder och reglerar blodsockret. Eftersom chiafrön innehåller mycket kalorier strö bara en liten mängd ovanpå din hunds måltider.

Fet fisk har höga halter av Omega-3-fettsyror som är bra för hjärtat, hjärnan och lederna. Det bidrar till bättre päls och hud. Det finns tillskott med Omega 3 att köpa som kan droppas över maten.

Ägg är fullpackat med protein, aminosyror, essentiella fettsyror, vitaminer och näringsämnen som bidrar till bättre hud och päls. Koka äggen ordentligt och mata med måtta eftersom ägg har en hög fetthalt.

Bär är fiberrika och fulla av bra vitaminer. Särskilt blåbär innehåller höga halter av antioxidanter som bromsar cellskador. De är också bra för urinvägarna och har antiinflammatoriska egenskaper.

(Källa: Years.com)