Sudoku för hundar

Sudoku för hundar

Den danska uppfinningen Go Dogo vill med hjälp av artificiell intelligens lindra tristess och förhindra depression hos hundar.

Ett smart digitalt upplägg hemma i vardagsrummet utmanar hunden med mentalt stimulerande uppgifter, som tagits fram i samarbete med veterinärer och beteendeexperter. När uppgiften är löst kvitteras den automatiskt med en godis. Hanne Jarmer, kvinnan bakom Go Dogo har använt sina egna hundar för att utveckla systemet, som hon själv beskriver som ett slags ’sudoku’ för hundar.

Brist på stimulans kan resultera i stress, depression, apati och beteendeproblem hos hundar. Go Dogo består av två kameror, en godiskarusell och en tillhörande mobilapp. En kamera placeras vid teven och den andra filmar hunden från sidan. När leken startar får hunden en enkel uppgift – till exempel att ”sitta”. Om hunden utför uppgiften korrekt identifierar kameran rörelsen och sedan får hunden en godisbit från godiskarusellen.

– Go Dogo börjar med enskilda uppgifter som ”stå” och ”sitta”. Sedan blir uppgifterna svårare i takt med att hunden lär känna systemet. Det gör att Go Dogo aldrig blir tråkigt. Du kan jämföra det med ett slags korsord eller sudoku – men bara för hundar såklart, säger Hanne till danska Randersidag.