Stora prisskillnader på djurförsäkringar

Foto: Adobe lagodina

Stora prisskillnader på djurförsäkringar

Priset på en djurförsäkring för en och samma hund kan skilja sig åt med flera tusenlappar beroende på vilket försäkringsbolag du väljer.

En förklaring kan vara att innehållet i försäkringarna ser olika ut, det vill säga vilka typer av skador försäkringen täcker eller inte, säger Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring till Aftonbladet.Därför är det viktigt att som djurägare verkligen ta reda på exakt vad som ingår i försäkringen och se över vilka eventuella tillägg som behövs.

Under de senaste åren har också priset på veterinärvård ökat vilket speglar sig i högre försäkringspremier. En anledning till att kostnaderna för vård har gått upp är att det i dag kan göras mer omfattande medicinska utredningar och mer avancerade operationer. Tänk också på att veterinärvården i Sverige inte är subventionerad vilket innebär att du alltid måste betala både en fast och rörlig självrisk.

Andra faktorer som påverkar försäkringspremien är var i landet du bor. I storstäder är premien högre eftersom det finns större tillgång till avancerad veterinärvård. Eftersom den typen av specialistvård oftast inte finns i samma utsträckning på mindre orter blir premien då också lägre. Även hundras och ålder spelar in. Premien blir lägre om du väljer en friskare ras eftersom hunden då troligen inte behöver besöka veterinären lika ofta.