Spåra hund – självladdande GPS-tracker

Pressbild.

Spåra hund – självladdande GPS-tracker

I Spåra Hund kombineras spårsändaren med svenska Exegers solcellsteknik Powerfoyle, vilket gör den till världens första självladdande GPS-spårare för hundar.

Enligt statistik från Jordbruksverket har trenden med rekordmånga registreringar av hundar fortsatt under 2022. Under årets första fem månader tillkom nästan 30 000 nyregistreringar i det så kallade hundregistret. Med många nya hundägare och många som kanske tar med sig hunden på semester ökar också risken för att hunden springer bort.

– Alla som försökt hitta och få tag på en bortsprungen hund vet hur svårt det kan vara. Det många inte vet är att hundar som kommer bort från sin flock väldigt snabbt går in i ett överlevnadsläge, där de på sätt och vis förvildas och slutar komma när man ropar på dem. Det gör att de kan bege sig längre bort än de vanligtvis skulle göra. En tracker är ett jättebra komplement här – den ger en extra trygghet och är ett utmärkt stöd för att lokalisera en bortsprungen hund, säger etologen Anna-Maria Svedberg.

Spåra är en svenskutvecklad GPS-tracker, som till skillnad från många liknande produkter på marknaden även fungerar i den senaste generationens mobilnät. Den laddas automatiskt med hjälp av den solcell som sitter integrerad i selen.

Priserna börjar på 119 kronor per månad för en treårs prenumeration, men spårsändaren kan även köpas för 2 990 kronor med ett abonnemang på 12 månader.

Så gör du om din hund springer bort:

  • Ägaren är den som har störst chans att få tag på en bortsprungen hund. Om du ser en hund som du tror kommit bort, försök bara fånga den om du är helt säker på att du kommer att få tag på den. Annars är risken stor att du bara stressar och skrämmer upp den.
  • Behåll lugnet. Sätt dig ner på huk, var mjuk i rösten när du försöker locka tillbaka hunden. Låt hunden ta sin tid.
  • Försök att stanna kvar på platsen där hunden sprang bort. Ofta söker de sig tillbaka själva.
  • Är hunden inte tillbaka inom 10–15 minuter, ring polisen. Den som hittar en bortsprungen hund vänder sig ofta till polisen.
  • Lägg ut en matstation där hunden sprang i väg, gärna tillsammans med något som luktar som hemmet.
  • Om du måste lämna platsen kan du kanske lämna kvar bilen på platsen med bakluckan öppen. Om din hund gillar att åka bil är det mycket möjligt att den hoppar in och lägger sig där.
  • Sätt upp lappar och sprid ordet att hunden är borta. Uppmana människor att fotografera lappen så att de enkelt kan få fram dina kontaktuppgifter om de ser hunden.