Små hundar mer aggressiva än stora

Bild: Adobe Anuta

Små hundar mer aggressiva än stora

En studie från Helsingfors universitet visar att collie, pudel och dvärgschnauzer är de tre mest aggressiva hundraserna. Framför allt var det ålder, ras och ägarens tidigare erfarenhet som spelade roll för djurets beteende. 

I studien ingick 9 000 hundar. Forskarna fokuserade på hundars aggressivitet mot människor och som aggressivt beteende räknades hundar som ofta morrade åt eller försökte bita en människa. Små hundar visade sig vara mer aggressiva än stora– liksom hanhundar jämfört med tikar. Det fanns även en klar skillnad mellan olika raser.

Det finns flera faktorer bakom hundars aggressivitet. Hundar som bor i hushåll med andra hundar är mindre aggressiva, detsamma gäller hundar som har en erfaren husse eller matte.

Enligt Janina Pfalzer, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, finns det flera anledningar till att hundar är rädda. Antingen har det hänt något, hunden har blivit illa behandlad eller har en rädd personlighet.

– Det är jätteviktigt att man som uppfödare inte avlar vidare på hundar som har en rädd personlighet eftersom rädslor kan nedärvas, säger hon till Nyheter24.

 

Du kan läsa hela studien om hundar och aggressivitet här.

 

Mest aggressiva hundraserna 

Collie, långhårig

Pudel

Dvärgschnauzer

 

Minst aggressiva hundraserna

Labrador retriever

Golden retriever