Små hanhundar är argare

Foto: Adobe Lumppini

Små hanhundar är argare

En omfattande studie vid Helsingfors universitet visar att långhårig collie, pudel och dvärgschnauzer är de aggressivaste hundraserna medan labrador retriever och golden retriever är de snällaste.

Till aggressivt beteende räknas bland annat morrande, skällande, bitande och nafsande. Studien fokuserar på aggressivt beteende mot hundägare och andra främmande människor.

Hundarna klassificerades som aggressiva om de morrade ofta eller försökte fräsa eller bita en människa. Studien, som omfattar 9 000 hundar, visar att medelstora och stora hundar är lugnare, men kan verka mer skrämmande på grund av sin storlek.

Hanhundar är mer aggressiva än tikar, oavsett om de är steriliserade eller inte. Och föga förvånande är rädda hundar ofta mer aggressiva.

– Aggressivt beteende var vanligare bland äldre hundar jämfört med yngre. En möjlig orsak är smärta som orsakas av sjukdom. Nedsatt sinnesfunktion kan också göra det svårare för hundarna att se när människor närmar sig och hundars svar på plötsliga situationer kan vara aggressivt, säger forskaren Salla Mikkola till Svenska Yle.

Det är också mer sannolikt att en hundägares första hund beter sig aggressivt, jämfört med hundar som har en mer erfaren ägare. Studien visar också att hundar som tillbringar tid med andra hundar är mindre aggressiva än hundar som bor i hushåll där det inte finns andra hundar.

– Människor som överväger att skaffa hund borde bekanta sig med rasernas bakgrund och behov. När det gäller uppfödare borde de beakta karaktären hos tikar eftersom både rädsla och aggressivt beteende går i arv, säger professor Hannes Lohi.