Sky är Årets polishund

Foto: Jan-Erik Lindkvist

Sky är Årets polishund

Tyska schäferhunden Krogstorps Sky har utsetts till Årets polishund 2023. Hon belönas för bredden i sin kompetens, som spänner från brottsbekämpande insatser till sökinsatser som räddat människoliv.

Sky och hennes förare Magnus Stenlilja får utmärkelsen tack vare ”patrullens engagemang, stora initiativförmåga och bredd, vilket resulterat i att vara en betydande resurs för polisverksamheten”, skriver juryn i sin motivering. Sky har bland annat hittat 24 försvunna personer på räddningssök de senaste två åren. Patrullen är verksam vid Region Väst, med Skövde som bas.

Sexåriga Sky tjänstgör som kombihund, vilket innebär att hon är en patrullhund som även har utbildats för vapen- och narkotikasök. I arbetet som patrullhund ingår att söka efter försvunna människor, i såväl terräng som inne i stadsmiljö. Sky arbetar även med att flytta på folkmassor, till exempel vid fotbollskommendering. Hon avvärjer också hot och skyddar sin förare. Sky har varit i tjänst som polishund sedan januari 2019.

– Hon älskar att jobba som polishund. Hon är en bra spårhund, men framförallt en grym sökhund! Jag litar på henne till 110 procent, finns det någon där ute och hon får rätt förutsättningar, då lyckas hon, säger Magnus Stenlilja.

Sky är Magnus Stenliljas sjätte schäfer men den första tiken. Han beskriver henne som en hund med väldigt hög arbetslust som är nyfiken på sin omgivning och rolig att jobba med. Utmärkande för hennes arbetssätt är att hon tar sig tid för att stanna upp och sortera intrycken innan hon börjar arbeta, för att avgöra vilket som är det bästa sättet. Och så ger hon sig aldrig.

– Det är väldigt roligt, man blir så himla stolt över henne! Hon har verkligen förtjänat detta. Det är roligt att hon fångar busar på spår och hittar narkotikagömmor, men det bästa är att hon gör skillnad genom att rädda liv, säger Magnus Stenlilja.

Sky får sin utmärkelse i samband med Stockholm Hundmässa i december. Föraren till Årets polishund får ett resestipendium och hunden får en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom, hundfoder från Royal Canin som motsvarar sex månaders förbrukning samt en skön bädd från Bia Bed.

Årets polishund

Årets polishund har delats ut sedan 1988 för att uppmärksamma polishundens ovärderliga arbete som utbildad tjänstehund. Utmärkelsen är även ett erkännande för hundföraren, som lägger ned ett enormt arbete både på jobbet och privat.
Juryn för Årets polishund består av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund och Klas Johansson, Polismyndigheten.

Foto: Jan-Erik Lindkvist