Skriv avtal om hunden

Bild: Adobe Fizkes

Skriv avtal om hunden

Att skaffa ett husdjur är ett stort beslut, att göra det tillsammans med någon annan är ett ännu större åtagande. Genom att reglera villkoren för samägandet av ett husdjur går det att undvika onödiga konflikter och oklarheter. Lexly lanserar nu ett avtal för alla de som äger husdjur tillsammans. 

Att skaffa husdjur tillsammans med någon kan vara otroligt givande och mysigt, oavsett om man som sambo eller gifta skaffar en hund tillsammans eller om två vänner köper, och delar på ansvaret. Men många glömmer att tänka på vad som händer med djuret om man separerar eller blir oense om hur man bäst tar hand om sin nya vän.

–  Även husdjur påverkas av bråk och stök i en separation eller relation. I en parrelation är det viktigt att tydliggöra vad som ska hända med hunden vid en eventuell separation. Om man köpt hunden tillsammans med en vän bör man bestämma i förväg hur den ska skötas och hur ansvarsfördelningen ska se ut. Med ett skriftligt avtal blir det enkelt att bevisa vad ni har kommit överens om, säger Helena Koos, senior jurist på Lexly.

I lagens mening ses ett husdjur som lösegendom och behandlas därför rättsligt precis som en bil eller tv. Vid en skilsmässa ingår hunden i det så kallade giftorättsgodset vilket innebär att det ekonomiska värdet ingår i bodelningen. Vid en samboseparation ingår inte hunden i bodelningen. Här kan i stället lagen om samäganderätt bli aktuell.

– Om hunden ses som samägd innebär det att båda ägares samtycke krävs vid beslut, det kan till exempel handla om skötsel, vård, och investeringar. Kommer man inte överens kan man ansöka om en god man som bestämmer över hunden tills vidare, förklarar Helena.

En sista utväg för två djurägare i konflikt är offentlig auktion. En drastisk åtgärd att ta till.

– Det värsta som kan hända vid en längre tids konflikt mellan två husdjursägare är att den ena begär att husdjuret ska säljas på offentlig auktion. Det innebär att den som är mest köpstark kommer kunna köpa ut den andra parten, förklarar Helena.

Möjligheten att framtvinga en offentlig auktion går att avtala bort med ett samäganderättsavtal så att båda delägarnas samtycke alltid krävs. Genom att reglera villkoren för samägandet av hunden går det att undvika onödiga konflikter och oklarheter. I avtalet “Äga husdjur tillsammans”, framtaget av Lexly, kan man bland annat gemensamt bestämma hur kostnader för husdjuret ska fördelas, förpliktiga ägarna att ta särskilt väl hand om hunden och bestämma vilken rätt till umgänge respektive ägare ska ha.

– Att tydliggöra ansvar för sin hund vid en eventuell separation eller konflikt redan när den nya familjemedlemmen ansluter till familjen är att värna om allas bästa. I lagens mening ses husdjur som egendom, men i verkligheten är det ju individer med känslor. Att skriva ett avtal om hur man bäst tillgodoser sin bästa väns behov borde därför alla djurägare göra, avslutar Helena.