SKK välkomnar föreslagna ändringar i tillsynslagen

Stock.adobe.com

SKK välkomnar föreslagna ändringar i tillsynslagen

Svenska Kennelklubben (SKK) stödjer nya förslag på lagändringar för att hantera riskerna med farliga hundar. I sitt remissvar på Statskontorets rapport ”Hund under kontroll” betonar SKK vikten av en helhetslösning snarare än snabba, populistiska beslut.

De föreslagna ändringarna syftar till att stärka tillsynen och ge myndigheterna bättre befogenheter för att snabbt kunna ingripa vid incidenter där hundar utgör fara. Efter en rad händelser, där människor skadats av hundar i början av 2024, fick Statskontoret i uppdrag att granska myndigheternas hantering av farliga hundar.

Resultatet är rapporten ”Hund under kontroll” som lyfter fram brister i myndigheters samarbete och befogenheter. De nya lagförslagen för Tillsynslagen vill åtgärda dessa brister och skapa en tryggare hantering.

SKK är positivt inställda till förslaget att ge länsstyrelserna rätt att snabbt omhänderta hundar som skadar människor eller andra djur. En annan föreslagen förändring är att möjliggöra tillfälligt omhändertagande för mentaltestning av hundar samt ökade befogenheter vid brott mot hundförbud.

SKKs vd, Kees de Jong, beskriver frågan som komplex och menar att det krävs flera åtgärder samtidigt för att nå framgång:

– Statskontorets rapport och de föreslagna lagändringarna representerar en balanserad syn som behövs i en debatt där förenklade lösningar ofta framhålls.

SKK har dock uttryckt viss kritik mot förslag i Djurskyddslagen, särskilt det tillägg som ger Polismyndigheten rätt att avliva omhändertagna djur utan närvaro av veterinär under specifika omständigheter.

I sin remiss poängterar SKK också vikten av långsiktiga direktiv och resurser för myndigheterna. Kennelklubben anser att arbetet särskilt bör rikta sig mot olämpliga hundägare och oseriösa uppfödare för att minska problemen med farliga hundar.

På EU-nivå förs även diskussioner om skärpt djurskyddslagstiftning med striktare kontroller av uppfödare. SKK ser detta som en viktig åtgärd för att förhindra att olämpliga hundägare får tillgång till olämpliga hundar, vilket kan minska problematiken i Sverige.

SKKs remissvar är nu inskickat till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, där de framhåller vikten av att de föreslagna ändringarna blir ett viktigt steg mot en säkrare hantering av farliga hundar.