Se upp – nu är det högsäsong för loppor

Se upp – nu är det högsäsong för loppor

Kattloppor angriper, namnet till trots, även hundar. Och nu är det högsäsong! Om du märker att din hund kliar sig ovanligt mycket och kanske börjar tappa hår så var extra uppmärksam. Du kan kamma hunden och se om du hittar flagor av levrat blod, det är i så fall torkad avföring från loppor.
– Loppbett kan både vara irriterande och få ganska allvarliga konsekvenser för våra husdjur. Benämningen ’kattloppa’ är lite vilseledande, eftersom den lever på både hundar och katter, och där via sin saliv kan orsaka loppallergi. Hundar kan tappa all päls på bakkroppen, och huden kan bli skorpig och förtjockas om allergin inte behandlas. Samtidigt kan allergin väcka andra allergier hos ett antal hundraser – schäfer, west highland white terrier och fransk bulldogg är särskilt mottagliga för allergier, säger veterinären Helle Matzen på Boehringer Ingelheim, som är expert på loppbekämpning.
Skydda med receptfria läkemedel eller kontakta veterinär om besvären blir svårare. I vissa fall kan det krävas sanering av hela hemmet.
Läs mer här.