Se upp med midsommarmaten

Se upp med midsommarmaten

Att människor får i sig för mycket under midsommar och mår dåligt, det vet vi. Men faktum är att en av de vanligaste frågorna som veterinärerna på FirstVet fick under midsommarafton förra året rörde just kräkningar – och kräkningar beroende på att hundarna fått i sig för mycket matrester.

Så se plocka upp matrester från golvet/marken och se till att få undan maten när ni ätit klart, så att inte hunden tar för sig när midsommardansen tar vid.

4 tips från veterinären

  1. Mycket av midsommarmaten innehåller lök, vilket kan leda till problem med blodbrist för ditt husdjur om det skulle få i sig lökbitar.
  1. Hundar riskerar även att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat. Bukspottkörtelinflammation är smärtsamt och leder till diarré och kräkningar, ofta går det bra att behandla men i vissa fall är det så allvarligt att hunden avlider.
  1. Benrester kan vara farliga för hundar, i synnerhet tillagade kotlettben, fiskben eller fågelben. I värsta fall kan hunden knäcka en tand, få förstoppning eller till och med få livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa benflisor.
  1. Hundar och katter tål inte alkohol. De första symtomen vid en alkoholförgiftning är dåsighet och vinglig gång. Har den fått i sig en större mängd alkohol kan det ge skador på kroppsceller och få svårt att hålla tätt. Andra kännetecken är långsammare hjärtfrekvensen, kräkningar, diarré, okoordinerade rörelser och höjd kroppstemperatur.

(Källa: FirstVet)