Se upp för kalla bilar

Foto: Chalabala / Adobe Stock

Se upp för kalla bilar

Att varma bilar är en dödsfälla för hunden på sommaren är allmänt känt. Men att kalla bilar kan bli en fara på vintern är inte alla hundägare medvetna om. Det är till och med förbjudet att lämna hunden utan tillsyn i bilen om det är kallare än -5°C.

När det är minusgrader faller temperaturen fort i en bil som står stilla. Det begränsade utrymmet hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe och kondensen gör att det snabbt kan bli fuktigt och rått. Generellt sett klarar sig hundar sämre kalla bilar än vad många hundägare tror. Även en hund som klarar promenader i -15°C utan problem kan därför få problem i en kall bil även om temperaturen där är betydligt högre.

Se till att hunden inte behöver sitta direkt på kallt eller fuktigt underlag i bilen när det är kallt ute. Isolera mot kylan kan man göra på många olika sätt, bland annat genom att bädda med filtar eller fällar i material som inte drar åt sig fukt. Om du har en frusen hund kan det också vara en bra idé att låta hunden ha täcke på i bilen. Detta är speciellt viktigt om du har hunden sittande i bilen i väntan på sin tur under träning – då är det extra viktigt att den inte blir kall i musklerna på grund av skaderisken.

(Källa Agria)