Se upp för ekollon och kastanjer

Foto: Adobe Stock

Se upp för ekollon och kastanjer

På hösten ligger det ofta drivor av ekollon och kastanjer på marken. För en nyfiken och matglad hund kan det se ut som rena festbordet, men ekollon i större mängd kan göra hunden riktigt sjuk och kastanjer kan leda till stopp i tarmen.

– Om hunden äter något enstaka ekollon stannar det förhoppningsvis vid magsmärtor, men får den i sig stora mängder kan den få kräkningar och diarré. Eventuella symtom på förgiftning är individberoende. Vissa hundar blir kraftigt påverkade, andra inte alls, säger Agrias veterinär Lotta Möller.

Att ekollon är farliga beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar och skadar i vissa fall njurarna och levern. Hästkastanjer i sin tur brukar främst ge problem med kräkningar och diarré. Om en hund sväljer en kastanj hel så kan den fastna i tarmen och orsaka problem på grund av det.

De första symtomen på ekollonförgiftning är att hunden hulkar eller kräks, verkar slö och slutar äta. Efter en stund kan den bli förstoppad för att sedan inom 2–10 dygn få en tjärliknande diarré. Om hunden kräks, får diarré eller verkar må dåligt ska du alltid kontakta veterinär. Visar det sig att din hund har blivit förgiftad kan veterinären ge aktivt kol och behandla den mot magsmärtor, förstoppning och diarré.