Se upp för algförgiftning

Bild: Adobe ramon soares/EyeEm

Se upp för algförgiftning

Det varma vädret har gjort att algblomningen har kommit i gång tidigt i år på många platser. Var därför extra uppmärksam om du har en hund som älskar att bada eftersom de kan bli allvarligt sjuka eller dö av algförgiftning.

Den vanligaste giftalgen är den blågröna algen som framför allt blommar mellan juli och september när vattnet är som varmast. I samband med blomning dör många alger och toxiner (gifter) släpps ut i vattnet. De samlas i så stora mängder att vattnet blir otjänligt att bada i både för människor och djur. Det kan finnas toxiner kvar i vattnet flera dagar efter algblomningen trots att vattnet ser renare ut.

Om hunden badar i eller dricker algblommande vatten kan den drabbas av algförgiftning. Symtomen kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den har ätit innan.

– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinären, förklarar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot och dödsfall som följd. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.

– Men det går att rädda en algförgiftad hund om man kommer till veterinären direkt. På väg in till veterinären bör man ringa och förvarna kliniken som ligger närmast. Minuterna är viktiga. Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta, säger Lena Bjurström.