Sätt guldkant på vardagen

Foto: Karoline Thalhofer/Adobe Stock

Sätt guldkant på vardagen

Berika din hunds liv genom att ge den möjlighet att utföra så många naturliga beteenden som möjligt i vardagen. Det är också viktigt för att den ska må bra. Även om våra hundar är anpassningsbara och lätt smälter in i vår vardag så har de kvar sina ursprungliga behov och beteenden som de inte alltid får utlopp för i ett modernt hundliv.

5 enkla tips på vardagsberikning

  • Låt hunden leta efter maten. Istället för att servera i en skål kasta ut en portion mat på gräsmattan eller göm fodret inomhus och låt hunden leta reda på maten i lugn och ro. På så vis får hunden utlopp för behovet att söka föda.
  • Sväng av från stigen. Gå i högt blåbärsris, balansera på en stock, kryp under stora grenar och klättra upp på en höjd. Då får hunden koncentrera sig och använda små muskler som i vanliga fall kanske inte används.
  • Ge hunden ett riktigt ben. Hundarnas käkar är ursprungligen designade för att de ska kunna äta från hela djur. Ett naturligt beteende för dem är därmed att gnaga av senor, dra loss köttbitar och tugga på ben. Det är något som kräver både koncentration och tid.  Ett sätt att berika hunden är därför att ge den ett riktigt köttben som den i lugn och ro får tugga på.
  • Låt hunden rusa av sig. Alla hundar har i olika stor utsträckning behov av att spana, spåra, förfölja, rusa och ”attackera”, vilket är exempel på olika sorters beteenden som alla är kopplade till hundens jaktkod. Ett enkelt sätt att berika sin hund är att möjliggöra det beteendet på ett säkert sätt – till exempel genom att släppa hunden lös på ett stort inhägnat fält.
  • Ta en nospromenad. Hundens viktigaste sinne är luktsinnet. Ett enkelt sätt att berika hunden är att med jämna mellanrum ge den utlopp för det beteendet genom att ta en nos-promenad. Låt hunden bestämma både riktning och takt på promenaden, och låt den nosa hur mycket den vill!

(Källa: Agria)