Sålde valpar utan tillstånd

Bild: Adobe Oligo

Sålde valpar utan tillstånd

Efter ett tips om att en Falubo skulle ha ett otillåtet antal hundar började Länsstyrelsen Dalarna nysta i fallet. Nu åtalas mannen misstänkt för brott mot djurskyddslagen.

I anmälan som kom in våren 2021 stod det att mannen hade en stor mängd hundar hemma, att djuren var smutsiga samt att små hundar parades med större hundar. Efter en slagning på mannen i Jordbruksverkets register såg de att han hade inte mindre än tretton vuxna hundar, en unghund samt två valpar, skriver Avesta Tidning.

Försäljningshistoriken på Blocket visade att mannen lagt ut annonser på ett tiotal olika kullar bara under 2021. Länsstyrelsen bedömning var att mannen sålt hundar för över 300 000 kronor bara det gångna året, men att han verkade ha hållit på ända sedan 2018 – helt utan tillstånd. De polisanmälde mannen som i polisförhör hävdar att han inte visste att det krävdes tillstånd. Han berättade även att han, efter samtalet från länsstyrelsen, gjorde sig av med fem av hundarna och började läsa på om reglerna.

Nu åtalas mannen vid Falu tingsrätt misstänkt för brott mot djurskyddslagen. Som bevis lägger åklagaren bland annat fram förhör med en djurskyddshandläggare på länsstyrelsen som berättat att mannen tidigare varit med vid kontroller i ett annat ärende där tillstånd och djurantalsbegränsningar ingående diskuterats – något som borde gjort honom väl medveten om reglerna. Mannen själv vidgår i princip händelseförloppet, men förnekar alltjämt brott.