Säker midsommar

Foto: Adobe Stock

Säker midsommar

Under midsommar står sång, dans, lekar och inte minst god mat i centrum. Något som våra fyrbenta vänner inte brukar vara sena med att uppmärksamma. Men se upp med vad och hur mycket du bjussar på, annars löper din hund risk att råka illa ut.

Den klassiska midsommarmaten är nämligen ofta fet och innehåller höga saltnivåer, vilket djur är känsliga för och kan resultera i magproblem med kräkning och diarré.
– Ett tips att undvika att hunden får i sig något olämpligt är att hela tiden plocka undan matrester och ta upp sådant som hamnat på golvet. Be också dina gäster att inte mata djuren, säger säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Tänk på det här under midsommarfirandet:

  • Mycket av midsommarmaten innehåller lök som är giftigt för både hundar och katter.
  • Hundar riskerar även att få inflammation i bukspottkörteln om de äter mycket fet mat. Bukspottkörtelinflammation är smärtsamt och leder till diarré och kräkningar, ofta går det bra att behandla men i vissa fall är det så allvarligt att hunden avlider.
  • Benrester kan vara farliga för hundar. I värsta fall kan hunden knäcka en tand, få förstoppning eller till och med livshotande skador på tarm eller magsäck av vassa benflisor.
  • Se även upp med dessertbordet. Choklad är giftigt för hundar. Det ämne som orsakar förgiftning heter teobromin och finns i kakao. Ju högre kakaohalt i chokladen desto mindre mängd krävs för att orsaka allvarlig förgiftning.
  • Majskolvar kan inte smältas ned i hundens magtarmkanal och kan därför fastna i tarmen. I värsta fall kan de orsaka ett akut stopp. Hunden kan då börja kräkas och visa tecken på buksmärta. Detta är ett akut tillstånd som ofta kräver operation.
  • Glasspinnar och grillspett av trä kan bli väldigt vassa när de går sönder. Om hunden försöker äta dem kan de fastna i svalget eller i halsen och orsaka sår.