Saiva räddade mattes liv

Foto: Yvonne Eklund

Saiva räddade mattes liv

Elvaåriga finska lapphunden Saiva är Årets bragdhund 2023. Genom att på eget initiativ ta sig två kilometer bort till närmsta granne för att hämta hjälp, räddade Saiva sin matte Anne-Christina Ström ifrån att frysa ihjäl efter en olycka.

Saiva från Holmsveden får utmärkelsen för att hon ”visade på initiativ och rådighet” när matte efter en halkolycka blev liggande med bruten höft utanför huset, i minusgrader.

Ingen människa befann sig tillräckligt nära för att höra Anne-Christinas desperata rop på hjälp och mobiltelefonen låg kvar inne i huset. Saiva, som i normala fall aldrig lämnar tomten, fattade helt på eget bevåg beslutet att gå den långa vägen till grannen efter hjälp.

– Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och för henne. Hon som aldrig går någonstans annars, hon måste ha legat och funderat, känt att hon måste göra något. Hon är pigg, men hon är ju gammal så att hon tog sig hela vägen – det är otroligt, säger Anne-Christina.

När grannen upptäckte Saiva på sin tomt försökte hon ringa Anne-Christina. När ingen svarade i telefonen, bestämde hon sig för att åka över för att se efter vad som hänt. Då hade Anne-Christina redan hunnit förlika sig med tanken att det var så här hennes liv skulle sluta. När ambulansen kom var hon kraftigt nedkyld med en temperatur på under 35 grader. Men hon var vid liv – tack vare Saiva.

Beskedet att Saiva, eller Fjällfarmens Irina som hon heter i stamtavlan, får utmärkelsen Årets bragdhund väckte därför många känslor.

– Jag fick en stor klump i magen och började nästan gråta för hon är så värd det. Det är jätteroligt! Fantastiskt! Jag är henne evigt tacksam för mitt liv, säger den stolta matten.

Årets bragdhund

Utmärkelsen Årets bragdhund har delats ut sedan 1989 och är ett samarbete mellan Svenska Kennelklubben och Agria Djurförsäkringar. Priset uppmärksammar familjehundarnas betydelse och kan därför endast ges till hundar som inte är utbildade tjänstehundar.

Prisutdelningen sker på Stockholm Hundmässa den 9 december Vinnaren får förutom diplom, statyett och godsaker även mat motsvarande ett års förbrukning från Royal Canin och en ny säng från Bia Bed.

Agria Djurförsäkringar skänker 20 000 kronor som vinnaren får donera till en organisation och Anne-Christina Ström har valt att ge summan till Service- och Signalhundsförbundet.

Juryn har bestått av Kees de Jong, Annika Klang och Janina Pfalzer för Svenska Kennelklubben samt Patrik Olsson för Agria Djurförsäkringar.

Foto: Yvonne Ekholm