Så undviker du hundslagsmål

Foto: Adobe Stock

Så undviker du hundslagsmål

En undersökning som Agria Djurförsäkring har gjort visar att nästan var tredje hund någon gång har blivit biten av en annan hund eller hamnat i slagsmål. Det är förstås en obehaglig upplevelse som många gånger innebär ett akut veterinärbesök.

– Att uppleva ett slagsmål är ett stort trauma för både hundar och hundägare. De flesta bitskadade hundar får vård, repar sig och blir friska, medan ett par procent avlider av skadorna, säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.

Bråk kan uppstå mellan hundar som känner varandra, men som hamnar i en situation där de plötsligt exempelvis konkurrerar om ett ben, mat eller blir trängda. Ett annat vanligt scenario är att en kopplad hund blir biten av en okänd, lös hund eller biten vid ett möte i hundrastgården.

Hur skadad hunden blir varierar beroende på var bettet tar. Riktigt illa kan det gå om en stor hund attackerar en mindre hund i hals eller nacke, med livshotande skador som följd. Ett bitsår måste ofta sys och dräneras av veterinär. Ofta kombineras behandlingen med en antibiotikakur och instruktioner om sårvård under rehabiliteringen.

7 tips för att undvika slagsmål:

  • Håll din hund kopplad och låt den inte springa fram till okända hundar.
  • Välj hundkompisar med omsorg. Hundar har inget behov av att mingla med okända hundar utan nöjer sig ofta med några trygga hundvänner att leka med då och då.
  • Släpp inte in hunden i rastgårdar med okända hundar utan att först ta reda på mer om hundarna.
  • Är en lös hund på väg att attackera din hund? Ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och prova att skrämma bort hunden med din röst och ditt kroppsspråk. En liten hund lyfter du lugnt upp i famnen för att skydda.
  • Plocka undan matskålar, hundleksaker och ben vid hundbesök i hemmet.
  • Separera hundar som utfodras samtidigt.
  • Socialisera hunden ordentligt när den är valp genom att låta den träffa andra trevliga och lugna hundar. Då blir den trygg i sitt hundspråk vilket minskar risken att hamna i konflikter.