Så skyddar du din hund i vinterkylan

Foto: Eudyptula / Adobe Stock

Så skyddar du din hund i vinterkylan

Nu är vintern här och med den kommer kylan krypande. Mössor, vantar och halsdukar kommer fram ur garderoben, men glöm inte även hundar kan frysa och i värsta fall drabbas av köldskador. Om det är riktigt kallt ute, eller din hund fryser, är det bättre att gå flera korta promenader än få långa.

Om hunden har väldigt lite underhudsfett ska man vara extra uppmärksam eftersom underhudsfett har en skyddande verkan. Små hundar löper till exempel större risk att frysa än stora hundar vid samma väderleksförhållanden eftersom de har en större hudyta sett till kroppsvikt. Detsamma gäller för valpar som också har svårare att reglera sin kroppstemperatur. Även hundens typ av päls påverkar och somliga raser är mer rustade än andra att stå emot kyla.

En hund som fryser brukar lyfta tassarna växelvis, , kura ihop kroppen, gå stelare och långsammare eller halta på grund av köldkramp. Precis som oss börjar hunden skaka för att generera värme. Om hunden vill busa, hoppa och rulla sig i snön är det ett tecken på att den mår bra.

Tänk på det här när det är kallt:

  • Lämna inte hunden utanför affären eller i bilen.
  • Håll tempot uppe på promenaden så att hunden håller sig varm.
  • Skydda särskilt den äldre och yngre hunden.
  • Försök aldrig härda hunden.
  • Undvik köldskador genom att skydda tassar och använda täcke vid behov.
  • Tänk på hur till exempel blåst påverkar temperaturen och anpassa promenaden därefter.