Hund i bilbur

Så sitter hunden säkert i bilen

Varje årstid har sina lockelser. Vem gillar inte en härlig höstpromenad eller en skön tur i snön? Se bara till att ta dig dit på ett säkert sätt, för både dig och hunden.

För att njuta fullt ut är färden en lika viktig del av upplevelsen som destinationen och målet för resan. Att hunden sitter säkert i bilen är viktigt.
– Hundens humör påverkas av bilresan, precis som vi människor. Känner vi oss trygga, friska och utvilade när vi kommer fram blir upplevelsen så mycket starkare och positivt laddad, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på IF.

En hund ska inte ta skada eller lida i samband med transport. Även om en sådan formulering är vidöppen för tolkning finns väldigt klara och tydliga rekommendationer från Jordbruksverket.

– Det hela är väldigt logiskt egentligen. En hund ska inte vara lös i kupén! Vid en krock kan även den minsta och lättaste av hundar kastas med sådan kraft att den utgör en fara för alla i bilen. Ju större och tyngre hund desto större blir skaderisken. Det kan räcka med en häftig inbromsning eller undanmanöver för att hunden ska skada sig själv eller någon annan.

Så använder du säkerhetsbälte

Ska hunden sitta i kupén måste den sitta fastspänd på en sittplats med ett säkerhetsbälte som är avsett för hundar och anpassat för hundens storlek. Om bilen har en kaross av kombi- eller halvkombityp, och föraren kan ha uppsikt över hunden hela färden, kan den färdas i bagageutrymmet.

– Det anser vi är den bästa platsen för hunden att sitta, för allas säkerhet, förklarar Mariah. Då ska det finnas åtminstone ett lastgaller monterat mellan bagagerummet och kupén. En hundbur är bättre och bäst är en bur som är fast monterad i bilen.

Bur är bäst

Grundregeln är att burens storlek ska vara 1,1 gånger hundens höjd och 2,5 gånger bredden på över hundens bröst. Det är viktigt att hunden kan stå och ligga ner bekvämt, men i en bur som är avsevärt mycket större än hunden ökar också risken att den skadar sig i en krock eller häftig inbromsning.

Enligt Jordbruksverket ska man inte lämna en hund i bilen om temperaturen riskerar att bli högre än 25 grader. Lika viktigt att tänka på under årets kallare månader är att kupén inte heller får bli kallare än minus fem.

Bildtext: Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på IF, får en glad puss av hunden Madicken.