Så paddlar du ståbräda med din hund

Foto: Adobe Stock

Så paddlar du ståbräda med din hund

Stand up paddle boards (SUP) blir alltmer poppis och ännu roligare blir det att paddla tillsammans med din hundkompis. Det kräver förstås övning och här kommer några saker att tänka på:

  • Utrustning – köp en bräda som är stabil och rymmer er båda. Den bör också ha ett bra grepp så att hunden inte halkar. Och självklart ska ni båda ha flytväst på er hela tiden.
  • Trygghet – börja med att låta din hund träna på att stå på brädan i säkra miljöer på land så att den kopplar SUP till något positivt. Låt hunden undersöka brädan i lugn och ro och belöna den för det. Vill den inte gå upp frivilligt locka med en godisbit. Pressa aldrig hunden utan låt den lära känna brädan i sin egen takt.
  • När hunden är bekväm med att stå på brädan kan du börja flytta den. Ta det försiktigt i början och öka sedan rörelserna. Avancera gradvis och belöna längs vägen.
  • Det kan vara smart att också träna kommandon för att gå av och på brädan så att du kan kontrollera när hunden kan och inte kan hoppa i vattnet.
  • När hunden känner sig säker på att stå på brädan kan ni börja träna på grunt vatten. Om hunden blir osäker och hoppar av är det skönt för den att känna en fast yta under tassarna. Fortsätt att röra er mot djupare vatten successivt.
  • Paddla korta turer i början så att ni lyckas. En annan anledning till att börja lugnt är att en instabil yta utmanar hundens kärnmuskulatur. Är kärnmusklerna inte starka sedan tidigare kan hunden bli mycket trött av att hålla balansen, stå, sitta eller ligga på brädan.

(Källa: nonstopdogwear.com)

Det erbjuds också kurser i SUP tillsammans med hund på olika platser i landet. Googla runt för att se om det finns någon i närheten av där du bor.