Så mycket kostar det att ha hund

Foto: Adobe Christian Müller

Så mycket kostar det att ha hund

Att skaffa hund har aldrig varit så populärt som nu, men det gäller att ha koll på vad det kostar också. Sett över ett helt hundliv handlar det om minst 300 000 kronor. 

Anita Axelsson, erfaren instruktör och domare som gett ut sju hundböcker och som själv har fyra hundar, har sammanställt kostnaderna som det för med sig att vara hundägare. Här har hon, utöver själva inköpet av en valp, räknat in bland annat försäkring, foder, veterinär, transportbur och tillbehör.

– Lågt räknat handlar det om minst 300 000 kronor under ett genomsnittligt hundliv på 13 år, säger hon till Expressen. Det kan också tillkomma kostnader om man vill tävla med hunden på utställningar eller om den till exempel blir sjuk eller råkar ut för en olycka.

Det går dock att spara pengar utan att göra avkall på hundens livskvalité, till exempel genom att köpa sin valp av en seriös uppfödare så att man vet att man får en frisk hund. Genom att själv vara aktiv och kolla var man hittar bästa försäkringen och bästa hundmaten till bästa pris finns också åtskilliga tusenlappar att spara.

– Att ha hund är en livsstil som kostar en del, men samtidigt får man så oerhört mycket tillbaka, säger Anita till tidningen.