Så hundsäkrar du trädgården

Bild: Adobe cherryandbees

Så hundsäkrar du trädgården

Att få fara runt som ett jehu och leka och busa i trädgården är lyckan för en hund. Men även om du har staket runt tomten kan faror lura för nyfikna hundar.

Medan hundägare till valpar och glupska hundar njuter av trädgårdsarbetet kan det hända farliga saker bakom ryggen. Håll koll på det här för en hundsäker trädgård:

Komposten
Att leta matrester i komposten kan vara en spännande aktivitet för en hund. Men eftersom förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mögelgifter, så kallat mykotoxin, är det bäst att hålla hunden undan komposten.

Gödselmedel
De flesta typer av gödselmedel är helt ofarliga för våra hundar – men vissa kan orsaka sjukdom och diarré. Ett bra tips är att alltid välja ett skonsamt medel som rekommenderas i butik.

Ogräsmedel
En del ogräsmedel innehåller medlet glyfosat som kan vara farligt om hunden råkar få i sig det. Vid större mängder kan hunden få symtom så som njursvikt, skakningar och kramper. Det allra bästa är att se till att hålla hunden borta när du använder ogräsmedel, eller välja en mild variant.

Ekollon och hästkastanjer
Ekollon innehåller stora mängder tannin och är därför farliga för hundar. Tanninet är frätande och kan ge symtom som kräkningar och diarré. Även en hund som äter hästkastanjer kan få problem med kräkningar och diarré.

Insektsmedel och bekämpningsmedel
Många insekts- och bekämpningsmedel innehåller kemikalier som är giftiga för hundar, så som metaldehyd eller disulfoton. Läs alltid instruktionerna noggrant och välj helst ett mildare medel. Tänk på att även råttgift är en vanlig orsak till förgiftning!

Giftiga svampar
Svampar är objudna gäster i trädgården men det hindrar inte nyfikna hundar från att provsmaka. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden riktigt sjuk. Kontakta veterinären omgående om du misstänker att hunden ätit giftig eller okänd svamp.

Plommon, körsbär och aprikoser
Se upp för kärnor, eller stenar, från plommon, körsbär, aprikoser och persikor dessa innehåller nämligen cyanid. Även stammen och bladen hos dessa fruktträd kan vara giftiga i större mängder.

Paddor
Om en padda attackeras producerar den ett gift genom huden. Se därför till att lekglada hundar inte får syn på en padda. Giftet kan få hunden att skumma i munnen, kräkas och visa tecken genom att ta med tassen i munnen och ögonen.

Se upp för drunkningsrisk
Har du en pool eller trädgårdsdamm på tomten? Se då till att hålla ett extra öga på hunden. Även om de flesta hundar är goda simmare kan situationen snabbt bli farlig om ingen upptäcker en hund som förtvivlat försöker ta sig upp.

(Källa: Agria)