Så här påverkas husdjuren av corona

Foto: Ermolaeva Olga / Adobe Stock

Så här påverkas husdjuren av corona

Många djurägare har hört av sig till Agria Djurförsäkring och undrar över smittrisken och hur de ska kunna skydda sina hundar och katter på bästa vis under pandemin. Här får du svar på några vanliga frågor i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA:

  • Kan jag bli smittad av min katt eller hund?

Den risken är i dagsläget försumbar.

  • Kan jag smitta min katt eller hund?

Det finns ett antal rapporter som visar att covid-19 kan överföras från människa till hund och katt, men husdjuret blir inte sjukt på samma sätt som människor och sannolikheten att djuret ska föra smittan vidare är försumbar.

  • Kan min hund gå på hunddagis som vanligt?

Om du inte kan lösa hundvakt under arbetstid kan hunddagis vara en lösning under förutsättning att vare sig hundägare eller hund visar något tecken på sjukdom, då ska både hund och hundägare stanna hemma precis som i normala fall. Det finns ett antal rapporter som visar att viruset kan överföras från människa till hund eller katt, men att husdjuren inte blir sjuka på samma sätt som människor.

  • Kan min hund besöka hundfrisören?

Det går bra under förutsättning att varken hundägare eller hund visar något tecken på sjukdom, då ska den stanna hemma precis som i normala fall.

  • Kan jag rasta min hund i hundrastgården?

Eventuell smittspridning som sker från djur till människa i dagsläget är försumbar. Det finns flera rapporter som visar att hundar inte blir sjuka. Rekommendationen är att tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur. Däremot ska du som hundägare hålla avstånd till andra personer vid hundrastgården.

  • Kan jag och min hund hälsa på andra hundar?

Det finns flera rapporter som visar att hundar inte blir sjuka. Som hundägare är handtvätt med tvål och vatten innan och efter kontakt med hundar eller andra djur är alltid en bra grund.

  • Kan jag låta min hund hälsa på människor utanför vårt hushåll? 

Det finns flera rapporter som visar att hundar inte blir sjuka och risken att hunden ska föra smittan vidare är försumbar. Däremot är det viktigt att du som hundägare håller distansen till din omgivning när ni stannar och pratar med andra människor under hundpromenaden.

(Källa: SVA)