Så gör du egen skonkost till hunden

Stock.adobe.com

Så gör du egen skonkost till hunden

Om en hund får akut diarré kan den behöva skonkost eller speciell dietkost. Lär dig hur du gör egen skonkost till hunden, hur mycket du ska ge och när du behöver kontakta veterinär.

Lär dig hur du gör egen skonkost till hunden. Skonkost är lättsmält mat som till exempel kan bestå av kokt vit fisk eller kyckling, vitt ris eller potatis. Keso och ägg går också bra att använda som proteinkälla. På veterinärkliniker och apotek finns också speciella foder och tillskott som kan ha en positiv effekt på diarrén. Antingen i form av pasta eller pulver som bland annat innehåller probiotika. Om din hund är dålig i magen men har ett gott allmäntillstånd kan du prova att skonkost.

Hur mycket ska jag ge?

Börja med att ge cirka 25 procent av hundens troliga dygnsbehov uppdelat på 3–4 portioner. Mängden kan ökas i takt med att du ser en förbättring hos hunden. När hunden mår bra och har stabil normal avföring, kan det vanliga fodret gradvis blandas in.

Om hunden får ett sänkt allmäntillstånd och blir slö, trött eller får feber ska du däremot alltid ta kontakt med veterinär. Likaså om du misstänker att hunden har svalt ett främmande föremål eller om det finns mycketblod i avföringen.

Så gör du egen skonkost till hunden:

  • 4 delar kokt vitt ris eller kokt potatis.
  • 1 del kokt kyckling eller kokt vit fisk.
  • Blanda och ge hunden små portioner.
  • När hunden blir bättre kan mängden sakta ökas.
  • Keso eller ägg går också bra att använda som proteinkälla. Blanda då 1 del kokt vitt ris med 1 del keso eller ägg.

(Källa: Agria)