Så förebygger du fukteksem

Bild: Adobe Юлия Усикова

Så förebygger du fukteksem

Sommar, sol och mycket bad kan göra att din hund drabbas av hotspots – ett fukteksem som orsakar en ytlig hudinflammation. Här kan du läsa mer om hur du kan förebygga och behandla hotspots.

Hotspots är ett fukteksem som orsakar en ytlig hudinflammation som utvecklas snabbt och kan leda till djupare infektioner om behandling inte sätts in tidigt. Eksemet är rött och ofta smärtsamt. Pälsen kan tovas ihop av vätskan från eksemet och dölja fläcken för djurägaren. Fläcken sitter vanligen på kinden, halsen, nacken eller huvudet, men kan i princip förekomma var som helst på kroppen.

Alla hundraser kan drabbas av hotspots, men vissa löper större risk. Hundraser med lång och tät päls som tycker om att bada mycket drabbas oftare, exempelvis retrievers, newfoundlands och rottweilers. Fukteksem är vanligare sommartid, men eksemen kan också blomma upp under andra delar av året.

Fukteksem kan breda ut sig väldigt fort, därför är det viktigt med snabb behandling. Om hunden tillåter och inte har för ont kan du raka pälsen runt eksemet, så att det blir en rand av frisk hud runt eksemet. Huden är vanligen mycket röd och irriterad i minst ett dubbelt så stort område som den våta fläcken när pälsen tas bort. Det är mycket viktigt att försöka lufta området. Tvätta såret försiktigt och badda därefter med bakteriedödande medel dagligen. En mild kortisonsalva kan appliceras för att dämpa inflammationen. Om du inte ser en snabb förbättring av behandlingen bör du kontakta veterinär.

Vissa hundar kan ha så ont att det behövs behandling under narkos för rakning, tvätt och behandling. Om man ser så kallade satelliter (ser ut som små finnar) runt eksemet är det ett tecken på att eksemet lett till en djupare bakteriell infektion och behandling måste göras av veterinär.

Hunden får inte klia eller slicka på såret då det hindrar läkningen, så använd gärna krage på

hunden medan såret läker. Kontakta veterinär om du inte ser en snabb förbättring av inflammationen eller om hunden har mycket ont för att behandla eventuella bakomliggande orsaker.

Symtom på hotspots hos hund

Pälsen är ihoptovad på en fläck.
Pälsen är kladdig, varig och blodig.
Huden är kraftigt rödfärgad och irriterad.
Fläcken växer successivt i storlek och det kan även bildas som små finnar runt den.
En del hundar ömmar mycket kraftigt vid beröring.

Så kan du förebygga hotspots

Om du har en hund som älskar att bada ska du vara noga med att skölja ur pälsen med rent vatten och torka hunden efter badet.
Om hunden redan haft upprepade problem med hotspots, överväg att inte låta hunden bada lika ofta.
En långhårig hund kan även klippas ner över sommaren, det underlättar både för hundens värmereglering och gör att pälsen torkar fortare efter bad.
Gå igenom hunden dagligen och håll hudförändringar under uppsikt.

(Källa: Agria)