Så förebygger du åskrädsla

Bild: Magnus Pomm Adobe

Så förebygger du åskrädsla

Att hundar är rädda för åska är vanligt och det kan visa sig både inför och under ett oväder. Vanligtvis ligger det en ljudrädsla i botten eller så har hunden blivit otrygg vid ett tidigare oväder.

När det är åska i luften kan hunden börja flåsa, vanka av och an, gny och titta oroat upp mot himlen. Vissa börjar hässja, darra och salivera. Ofta vill de gå in för att sedan gömma sig för att komma undan det otäcka ljudet.

Har du en åskrädd hund kan det därför vara bra att hålla regelbunden koll på väderprognosen så att du har möjlighet att kunna dämpa hundens stress i tid. Du kan förebygga rädslan genom att till exempel stänga dörrar och fönster, dra ner persienner, sätta på teven högt eller spela musik. En del hundar uppskattar ett lugnt krypin som en canvasbur eller möjligheten att ligga under ett bord. Du kan också prova att ge hunden något gott att tugga på eller erbjuda en aktiveringsleksak för att distrahera och skifta hundens fokus.

– Det är viktigt att du själv håller dig lugn genom att andas ljudligt och djupt och fortsätter med dina vanliga rutiner. Men tänk på att aldrig lämna hunden ensam med sin rädsla. Håll dig nära hunden, klappa lugnande utan att ömka. Du kan också testa att lägga ett lätt tryck över kroppen då det visat sig dämpa oro enligt samma princip som ett tyngdtäcke för oss människor, säger beteenderådgivaren Caroline Alupo.

Om hunden inte har några fysiska problem med sina öron kan man även använda sig av hemmagjorda öronproppar i form av fetvadd som man placerar i hundens ytteröra. Vänj då hunden vid att ha ”öronpropparna” i andra sammanhang först, utan åska. Men observera att en ljudrädd hund inte kan leva ett liv med proppar i öronen, beteendeterapi bör sättas in med hjälp av en välutbildad hundpsykolog så att hunden får adekvat hjälp att vända sin rädsla.

(Källa: FirstVet)