Så firar du en hundsäker jul

Foto: stockfotografie.net / Adobe Stock

Så firar du en hundsäker jul

Nu är det inte långt kvar innan tomten knackar på dörren (på säkert avstånd förstås så här i coronatider). Efter ett mycket märkligt år på alla sätt och vis ser förstås många av oss framemot att fira jul, äta gott och öppna klappar.

Men julen innebär också faror för våra hundar. Vi tipsar om vad du bör tänka på för att fira en så säker jul som möjligt för både två- och fyrbeningar.

  • Julgranen – den kan vara spännande för en liten valp med alla fina glaskulor och glitter. Försök hänga kulorna lite högre upp, så att hunden inte kommer åt dem och riskerar att skära sig på tassarna om en kula skulle gå sönder.
  • Levande ljus – se upp så att din hund inte kommer för nära ljuslågorna och råkar sätta eld på pälsen med potentiellt allvarliga brännskador som följd.
  • Nötter – att knäcka nötter hör julen till ,men tänk på att de kan fastna i tarmen eller matstrupen på din hund.
  • Choklad – gott, gott, men giftigt, giftigt för våra hundar. Choklad innehåller teobrominom, ett ämne som hundar inte kan inte bryta ned. Om din hund har fått i sig choklad kan det leda till förgiftning med illamående, dregling, kräkningar ,diarré och buksmärtor. Vid högt intag påverkas även nervsystemet vilket kan ge skakningar, rytmrubbningar i hjärtat och leda till plötslig död. Symtomen visar sig vanligen efter cirka fyra timmar med det kan ta upp till cirka tio timmar. För en hund som väger 10 kilo kan det räcka med att få i sig  60 gram mörk choklad. Kontakta omedelbart veterinär om ditt djur råkat få i sig choklad!
  • Russin – undvik att ge russin till din hund eftersom det kan orsaka akut njursvikt vilket kan vara mycket allvarligt.

Giftiga julväxter

Amaryllis: Hela växten är giftig. Även blomvattnet är giftigt Orsakar kräkningar och diarré.
Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Julros: Hela växten är giftig.
Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symtomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
Mistel: Bladen och bären är giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

(Källa Agria)