Så cyklar du med hunden

Foto: Adobe Stock

Så cyklar du med hunden

Att cykla med hunden är ett bra sätt att motionera den (och dig). Men det gäller att inte börja i för tidig ålder eller att gå ut för hårt från start. Hunden bör vara färdigvuxen vilket innebär att det inte är en god idé att börja före 18 månaders ålder. En tyngre hund kan behöva ännu mer tid innan leder och ben klarar en större påfrestning.

Raser där det finns risk för höftleds- eller armbågsfel bör röntgas innan ni börjar cykla och springa tillsammans. Om din hund har anmärkning på höfter eller armbågar ska du först rådgöra med din veterinär för att kunna lägga upp ett träningsprogram som bäst passar din hund.

Inskolning – hunden ska springa på din högra sida när ni cyklar så att du befinner dig mellan trafiken och din hund om ni cyklar på trafikerade gator. Lär gärna hunden ett kommando, till exempel ”pedal” när du placerar den på din högra sida vid cykling. Efter lite träning kan hunden även springa löst vid sidan när det är lämpligt. Det minskar risken för abrupta stopp om hunden plötsligt hittar något att nosa på. Rasta alltid hunden innan ni ger er ut och cyklar.

Skynda långsamt – börja med kortare turer så att hunden dels lär sig hur cykling går till och hur den förväntas uppföra sig och dels för att inte utsätta hundens ovana muskler för alltför stor belastning. Tänk också på underlaget. Asfalt sliter mer på lederna och bör minimeras. Gräs och sand är bäst även om det är jobbigare för cyklisten. Motionsspår är också bra men här gäller det att hålla hunden kopplad för att inte störa andra motionärer.

Använd en ”springer” – att hålla i kopplet, cykla och samtidigt ha full koll på omgivningen kan vara en utmaning. En så kallad ”springer” kan sättas fast på cykeln. Hunden har då på sig en sele som fästs vid en arm som sitter fast på cykelns ram. Det gör att hunden får motstånd från hela ekipaget om den sackar efter, försöker stanna eller springa fortare. Det är ändå bra att ha ett koppel på hunden eftersom det gör att du kan kontrollera hastiga rörelser från hundens sida.

Glöm inte reflexer – oavsett säsong så bör både du och hunden alltid ha reflexer. Det är lika viktigt att synas en sommarkväll som en mörk vinterdag.

 

(Källa: Agria)