Så blir du fodervärd

Så blir du fodervärd

Philippa Järvinen är fodervärds-konsulent i Region Mitt och har som jobb att stötta fodervärdar. Här berättar hon hur det går till.

Hur blir man fodervärd?
Gå in på mil.se och fyll i ett formulär. Då får du ett mejl med information. Vill du sedan gå vidare bokar vi ett möte. Därefter väljer vi ut lämpliga fodervärd­ar. Vi är tydliga med att en ung hund kräver väldigt mycket tid och energi. De är gulliga valpar en kort tid, sedan är de krävande unghundar. I gengäld får du mycket hundkunskap. Du ska vara minst 18 år och ha svenskt personnummer. Det ska finnas en fodervärdskonsulent i ditt område.

Vad letar ni efter hos en tänkbar fodervärd?
Vi vill att valparna ska komma till engagerade hem och vi får fantastiska fodervärdar som lägger mycket tid och arbete på sina hundar, trots att många inte haft hund tidigare! Har man en unghund redan brukar jag råda till att vänta lite, eftersom alla unga hundar kräver mycket fokus. Det ska vara en familj som gillar att vara ute i skog och mark och som känner att de vill lära sig mer om hund.

Hur länge får man vänta på sin valp?
Det tar oftast några månader, men kan variera från någon vecka till ett år.

Vad krävs av mig som fodervärd?
Att du är engagerad och har tid och energi att komma på träffar och att du tränar med din hund däremellan också. Vid behov ska du kunna ta hunden till veterinär. De flesta av oss genomför även digitala teoriträffar så du bör ha tillgång till internetuppkoppling. Vi fokuserar på sådant som de flesta hundar mår bra av att träna, som miljöträning, hantering, att väcka nosarbetet och samarbetet. Vi tränar även grundläggande saker som att gå i koppel, ignorera andra hundar och respektera våra ramar.

Får jag utbildning under tiden?
Ja! Våra träningsträffar är obligatoriska. I början är det var tredje vecka och när hunden blivit lite äldre var sjätte vecka.

Hur länge får jag ha hunden?
När hunden är 14–16 månader görs ett lämplighetstest, L-testet. Klarar hunden testet får man i regel lämna ifrån sig den samma dag. Testet är det absolut tuffaste på hela tiden. Det spelar ingen roll hur många gånger jag säger det. Det finns ingen som inte gråter. 70 procent av hundarna klarar testet. Övriga får förbli familjehundar.

Om den inte klarar testet för att bli FM-hund, vad händer då?
Då får fodervärden oftast erbjudande om att behålla hunden (mot en viss kostnad), annars blir det en omplacering.

Kostar det något?
Fodervärden får fritt foder, fri veterinärvård och en liten ersättning som i dags­­läget ligger på 250 kronor/månad. Dessutom får du stöd från konsulenten 24/7. Hundgodis, leksaker, bädd, bilbur och liknande får du däremot bekosta själv.

Läs mer här
forsvarsmakten.se/sv/organisation/livgardet/hundtjanstenheten/vill-du-bli-fodervard/