Ryssland vaccinerar djur mot covid-19

Bild: Adobe Fly_dragonfly

Ryssland vaccinerar djur mot covid-19

I flera regioner i Ryssland får nu även husdjur den efterlängtade vaccinsprutan mot covid-19. Experter menar att det är ett steg mot att få kontroll över pandemin.

Det ryska vaccinet Carnivak-Cov är hittills det enda vaccin som har godkänts för djur. Det har testats på bland annat hundar, katter, minkar och rävar och samtliga utvecklade antikroppar mot viruset skriver Dagens PS.

Forskare menar att det är sannolikt att pandemin startade genom att smittan överfördes från djur till människor. Det har också visat sig att människor kan smitta djur vilket kan göra att farliga mutationer uppstår som sedan kan spridas tillbaka till människor.

Nu vill Ryssland få tillstånd att exportera djurvaccinet till andra delar av världen. Tyskland, Polen, Kazakhstan, Thailand och Sydkorea är bland de länder som visat intresse att köpa in framtida doser av vaccinet.

Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, har rapporterat att sars-cov-2-viruset har hittats i katter och hundar efter att deras ägare insjuknat i covid-19, skriver Life Science Sweden. Hundarna har då varit symtomfria, men katterna har haft övergående symtom från luftvägar och mag-tarmkanal. SVA menar dock att en eventuell smittspridning från djur till människa i dagsläget är försumbar.