Rusning efter husdjur på Blocket

Foto: Adobe Stock

Rusning efter husdjur på Blocket

I maj ökade sökningarna efter ”valpar” på Blocket med hela 218 procent jämfört med förra året och på ”hund” med 133 procent.

– Många hunduppfödare blir nedringda av köpare – det finns helt enkelt en stor efterfrågan på husdjur just nu. Det är inte så konstigt, det finns otaliga studier som visar att sällskapsdjur ökar vårt välmående och lindrar ensamhet – vilket i högsta grad är viktigt i en tid då många är isolerade, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.
Men det gäller att tänka efter och se till att ha en plan för hur vardagen med ditt nya husdjur ska fungera inte bara i år, utan också 10–15 år framåt.

Blocket samarbetar med Djurskyddet Sverige och gemensamt har man tagit fram ett antal tips och råd för en trygg hundaffär:

 • Läs på om den ras du är intresserad av, att du och hunden har samstämmiga behov är en viktig förutsättning för ett bra liv ihop. Detta inkluderar inte bara hundens fysiska och mentala behov, utan också behovet av till exempel pälsvård.
 • När du bestämt dig för ras är det dags att hitta den hundindivid inom rasen som passar just dig. Precis som människor har hundar olika personlighet. Besök alltid hunden och säljaren i deras hemmiljö (eller utomhus om uppfödaren inte vill träffas hemma i dessa tider) innan köpet. Om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket!
 • Köp aldrig hundvalpar som är yngre än åtta veckor. Det är av största vikt att valpen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja valpen från mamman före åtta veckors ålder. Det är lag på att alla hundar ska id-märkas senast vid fyra månaders ålder. Likaså är det lag på att alla hundar ska vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket.
 • Köp aldrig hundvalpar som kostar mindre än 1 000 kronor (Blocket tillåter inga annonser där hundarna kostar mindre än så). Att bli djurägare är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket tillsammans med Djurskyddet i Sverige beslutat att inte tillåta annonser där djuren skänks bort.
 • Skriv alltid ett köpekontrakt och betala aldrig i förskott till bankkonto.
 • Köp aldrig en hund som smugglats in till Sverige! Dessa hundar smugglas in i Sverige på ett, ofta plågsamt sätt och kan medföra smittspridning till människor och djur.Läs mer på Jordbruksverket. Har du minsta misstanke om att det kan röra sig om en smuggelhund, avstå! Och anmäl annonsen både till Blocket och till Jordbruksverket. Är hunden importerad så bör säljaren kunna berätta om kenneln som fött upp hunden och hänvisa till hur man får kontakt med dem.
 • Köper du en blandrashund, ta reda på vilka raser som finns representerade i din hund om det är möjligt. Läs på om dem och fundera på om de passar dig och om det verkar lämpligt att para ihop dem i en och samma individ. Om det är viktigt för dig att hunden är renrasig så ska du kontrollera stamtavlan.
 • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
 • Saker du bör ha införskaffat innan du tar hem din hund: Mat- och vattenskål, halsband/sele och koppel, hundsäng, hundbajspåsar, hundfoder, kloklippare, hundschampo, något att bita på för tänder som kliar.
 • Hitta rätt hundförsäkring. Att försäkra sin hund är viktigt. Även om det är tråkigt att tänka på sjukdomar och skador när du just bestämt dig för att köpa hund så är det bra att ha i åtanke att din framtida kompis faktiskt kan bli sjuk eller råka ut för en olycka. Då är det tryggt att ha en försäkring som täcker kostnader för dyra veterinärbesök och som gäller hela hundens liv.
  Få tips och råd här!

När du köper hund bör du ta del av råden från Djurskyddet och även Svenska Kennelklubben.