Robothund i patrulltjänst

Eftersom även säkerhetsföretag har ont om personal arbetar det unga tyska företaget Security Robotics med ett system för att stödja tjänstgörande ordningsvakter. Deras flaggskepp är Spot, en fyrbent robot.

 

I slutet av maj togs den första robothunden med en 360-graderskamera i bruk i Tyskland. Konceptet går ut på att låta den elektroniska robothunden Spot patrullera företagets lokaler tillsammans med autonoma fordon och drönare. Själva robothunden lanserades redan 2019 av det amerikanska robotföretaget Boston Dynamics. Skillnaden är att Security Robotics och andra företag i Europa lär den fyrbenta maskinen att utföra autonoma uppdrag och ta på sig riktiga säkerhetsuppgifter. Det gör att ordningsvakter inte längre behöver gå långa patrullsträckor.

 

Spot är i första hand utformad för att gå dit andra robotar inte kan. Till skillnad från fordon i rörelse behärskar Spot också steg och trappor, spår och ojämn eller farlig terräng. Om hans högupplösta kameraögon, värmekameror och lidarsensorer upptäcker något ovanligt med hjälp av artificiell intelligens, informerar han kontrollcentralen och andra kollegor. Med rätt programmering kan Spot upptäcka bland annat öppna dörrar, saknade brandsläckare eller objudna personer och den ska snart också kunna upptäcka ovanliga lukter och gaser. Däremot får roboten inte stoppa någon och än mindre använda vapen.

Bild: Adobe Mike Dot.